„JA I MOJE ŚNIADANIE”
Tegoroczne „Śniadanie daje moc” wypadło na początku zdalnego nauczania kl IV -VIII i dlatego klasy te zaprosiliśmy do fotograficznej edycji tegorocznego śniadania w postaci selfie, czyli „Ja i moje śniadanie”. Czas nadsyłania zdjęć był wydłużony i udało nam się zebrać kilka bardzo ciekawych prac. Z uwagi na warunki postanowiliśmy wyróżnić wszystkie prace za oryginalność zdjęcia, ale i skład drugiego śniadania.
Wyróżniono prace uczniów – podajemy od najmłodszych klas:
Majerczak Anastazja – kl IV a
Chmiel Sławomir – kl V
Ziemba Liliana – kl V
Nowak Kacper – kl VI
Szczechowicz Zuzanna – kl VI
Król Urszula – kl VIIb
Majerczak Artur – kl VI
Pojedyniec Aleksandra – kl VIIb
Śniadanie w czasie pandemii daje … moc!
Podczas pandemii COVID-19 utrzymywany jest dystans społeczny lub izolacja społeczna, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie psychiczne i zachowania żywieniowe. W trakcie pandemii ogólne spożycie świeżych owoców i warzyw zmniejszyło się na całym świecie, a w wielu przypadkach spadło spożycie pokarmów bogatych w białko, takich jak mięso i ryby. Jednocześnie wzrosło spożycie wysokotłuszczowej, bogatej w cukier żywności i przekąsek typu fast-food. Te zmiany w diecie mogą niekorzystnie wpłynąć zarówno na odporność, jak i częstsze pojawianie się cukrzycy, choroby niedokrwiennej serca czy otyłości.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła wytyczne żywieniowe podczas epidemii COVID-19, podkreślając znaczenie zbilansowanej diety dla utrzymania silnego układu odpornościowego i uniknięcia lub zminimalizowania przewlekłych chorób. Jak się odżywiać w czasie pandemii koronawirusa, by wzmocnić odporność i zachować ciało w dobrej kondycji? – polecamy lekturę poniższego załącznika. B. Kowalczyk