PĄCZKI, KREPLE i PAMPUSKI
Na Górnym Śląsku pączki znane są pod nazwą kreple, na Kaszubach to pùrclese, a są jeszcze pączki opatowskie w świętokrzyskim, pączki żakowolskie z powidłami z antonówek w woj. lubelskim oraz pączki ziemniaczano-dyniowe na Kujawach. Dawniej pączki nadziewano słoniną, boczkiem i mięsem. Dziś tradycyjnie pączki nadziewa się konfiturą, marmoladą i są przygotowywane z ciasta drożdżowego, z dodatkiem jajek, cukru, mleka i masła lub oleju. Wszystkie wyśmienicie smakują w Tłusty Czwartek obchodzony 52 dni przed Wielkanocą, w czwartek, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. I na koniec dodajmy iż w gwarze spiskiej pączki to pampuski i takie pyszne pampuski zakupione przez naszą Radę Rodziców otrzymali dziś nasi uczniowie. Były smaczne, puszyste, pachnące, miękkie, brązowe, posypane cukrem pudrem i ze słodką niespodzianką w środku. I tak jak szybko pojawiły się tak i szybko zniknęły:) DZIĘKUJEMY!