„CHLEB PRACĄ NABYTY, BYWA SMACZNY i SYTY”
Klasa III pod opieką wychowawczyni oraz p. Joanny wybrała się na wycieczkę do miejscowej piekarni . Celem wyprawy było podsumowanie zdobytych wcześniej na zajęciach wiadomości na temat „od ziarenka do bochenka”. Dzięki miłej pani Sylwii, która oprowadziła uczniów po piekarni oraz panu Janowi i piekarzom, dzieci mogły na własne oczy zobaczyć proces powstawania chleba. Niektórzy nie mogli oderwać oczu od etapu formowania bochenków, inni ekscytowali się wyrabianiem ciasta, jeszcze inni pomagali w transportowaniu mąki. W zasadzie uczniowie mogli uczestniczyć we wszystkich etapach wypieku pieczywa. Niektórzy deklarowali, iż w przyszłości zostaną piekarzami. Uczniowie stwierdzili, że praca piekarza nie jest wcale łatwa , mimo, że jest wspomagana pracą maszyn. Ponadto docenili jej ważność. Na zakończenie wszyscy zostali poczęstowani pysznymi drożdżówkami.
Chcemy jeszcze raz serdecznie podziękować
za możliwość zobaczenia z bliska jak powstaje nasz „chleb powszedni”.
Anna Kowalczyk